Mide Kanseri Nedir?
Mide kanseri, mide mukozasının bazı nedenlerden ötürü bozulup kötü huylu tümörlerin oluşması ile meydana gelir. Tüm kanserler içinde mide kanseri 4. Sırada yer almaktadır. Mide kanseri yüzünden yılda 800bin kişi hayatını kaybetmektedir. Mide kanseri kaynak aldığı hücreye göre isimlendirilir ve diğer kanser türlerine göre daha yavaş gelişir. Mide kanseri vücudun diğer bölgelerine de yayılabilir. Erkeklerde kadınlara oranla daha fazla mide kanseri görülmektedir.
Mide kanseri içinde kesin bir neden sunmak zordur. Ama hastalığın oluşumunda etki gösteren birkaç etmenden ve risk faktörlerinden bahsedebiliriz. Genetik faktörler, yanlış beslenme alışkanlıkları, sigara ve alkol kullanımı, aşırı kilolu veya obez olmak, A kan grubu, kömür, metal, kereste ya da kauçuk endüstrisinde çalışmak
Mide Kanseri Belirtileri nelerdir?
Mide kanserinin belirtileri sinsidir ve bu durum tanının konulmasını geciktirebilmektedir. Gastrit ve ülser ile benzer belirtiler taşımaktadır. Bazı belirtiler aşağıdaki gibidir.
- Midede yanma
- Kusma
- Kilo Kaybı
- Midede ağrı
- Hazımsızlık
- Dışkıda kan
Mide Kanseri Tanısı
Mide Kanseri tanısı koyabilmek için hastanın beslenme alışkanlıklarına, yaşam şekline ve şikayetlerine bakılarak septomlara yönelik testler yapılır. Bu testler şunlardır.
- Endoskopi
- Bilgisayarlı Tomografi
- Endoskopik Ultrason
- Laparoskopi
- MR
- Göğüs Röntgeni
Mide Kanseri Nasıl Tedavi Edilir?
Mide Kanseri, kanserin türüne, boyutuna ve yayılma derecesine göre tedavi edilir. Bu tedavi yöntemleri şunlardır.
- Cerrahi Yöntem;
- Kemoterapi
- Radyoterapi
- İmnünoterapi
- Yeni Jenerasyon İlaç Tedavi Yöntemleri